Upoznajte Berlin

Upoznajte Berlin

Od kako je Ryanair uveo direktan let iz Niša, Berlin je postao jedna od destinacija koju svaki putnik može da priušti.

Sa niskom cenom karte, koja iznosi oko 20 eura u jednom pravcu, putovanje u Berlin, Nemačku metropolu, može vas koštati gotovo upola manje nego autobuska karta.
Letom pomenute aviokompanije slećete na aerodrom Schonefeld, odakle do centra grada možete koristiti prevoz vozom ili autobusom. Voz je dosta tačan, te ako ste propustili jedan, sledeći očekujte za svega 10 minuta. Stanica se nalazi nedaleko od aerodroma, a karte se kupuju na automatu pored. Cena jedne karte iznosi 3,40 eura, što je svakako dosta povoljnije nego da koristite usluge taxi vozila.

berlin, nemacka, evropa, destinacija, prevoz,
Metro stanica u Berlinu

Kretanje po samom Berlinu maksimalno je olakšano, jer za prevoz možete koristiti autobuse, tramvaje ili metro. Za vožnju gradskim prevozom dostupna vam je vremenska karta, koja traje 120 minuta, a košta 2.80 eura. Postoji i karta za kraći interval vožnje, ali često je veoma nepraktična. Svakako, najisplativija je celodnevna karta, koja iznosi 7 eura, ali se sa njom možete voziti 24h.

berlin, evropa, nemacka, hrana, pivo, specijaliteti
Uživajte u pivu i perecama

Verujemo da nije potrebno napominjati da kada posetite Berlin, obavezno priuštite sebi uživanje u lokalnim specijalitetima i pićima. Naravno, u prevodu ovo obično znači posetu pabovima sa točenim pivom i izvrsnim kobasicama ili perecama. Međutim, ukoliko ste više avanturistički, a manje hedonistički tip, daćemo vam i odličnu preporuku za razgledanje grada.

Sajt www.neweuropetours.eu nudi mnoštvo tura i poseta različitim znamenitostima u Berlinu i to – nećete verovati – potpuno besplatno. Domaćine koji će vam obezbediti razgledanje ne morate platiti, ali je lepo i uljudno častiti ih bakšišem u skladu sa vašim mogućnostima. Pre odlaska na put proučite kompletnu ponudu na sajtu i budite potpuno spremni na akciju.

Ako niste sigurni šta zaista vredi posetiti, evo nekoliko predloga:

1. Brandenburška kapija: ova trijumfalna kapija je ipak simbol samog grada, te je prva znamenitost koju bi trebalo posetiti. Izgrađena je 1791. godine, visoka je 26 metara, a nastala je kao odgovor na parisku Trijumfalnu kapiju.

berlin, nemačka, evropa, destinacija
Brandeburška kapija

2. Ostaci Berlinskog zida: Iako se ostaci čuvanog zida mogu pronaći na nekoliko mesta u gradu, preporučujemo Tačku Čarli, nekadašnje kontrolno mesto tokom hladnog rata, koje je danas pretvoreno u turistički centar.

berlin, nemacka, evropa, simobol, rat,
Berlinski zid

3. Palata Šarlotenburg: ova najveća i najstarija građevina u Berlinu potiče iz doba Pruskog carstva, a danas je omiljeno turističko mesto i pruža dosta različitih sadržaja.

4. Ostrvo muzeja: Ako obožavate istoriju i umetnost, na ovom ostrvcetu između reke i kanala možete posetiti nekoliko muzeja i galerija sa različitim tematikama.

5. Rajhstag: Palata koja je izgrađena za potrebe sedišta Vlade, proglašenjem nastanka Nemačkog carstva 1871. godine u Versaju. Iako je ova zgrada potpuno uništena u požaru 1933. godine, kompletno je renovirana krajem 90ih godina prošlog veka, te je sada možete posetiti.

6. Memorijal holokausta: Kompleks nepreglednih kamenih kocki podignut u znak sećanja na Jevreje stradale tokom Holokausta nešto je što svakako vredi posetiti. Ipak, ukoliko emotivnije reagujete predlažemo da preskočite ovu potresnu turu, koja ledi krv u žilama i ostavlja bez reči.

Comments are closed.