Božićni marketi širom Evrope…

Božićni marketi širom Evrope…

Nadamo se da će Vam ovaj tekst pomoći da izaberete Božićni market u Evropi, po Vašem ukusu.

1. Brisel, Belgija

Briselski božićni market postoji od 2002. godine i podrazumeva svetlosni i zvučni šou. Ima preko 200 drvenih brvnara sa raznim ručno rađenim umetninama i suvenirima. Ovde možete probati i mnoge belgijske specijalitete, poput pomfrita, vafla i šećernih krofni.

2. Kopenhagen, Danska

U Tivoli Gardensu, gradskom zabavnom parku, organizuje se tradicionalni božićni market . Nepregledni svetleći ukrasi protežu se preko stabala i dekorišu štandove pored jezera. U ponudi su i mnogi specijaliteti, od kojih se posebno izdvajaju ledene krofne sa džemom od crne ribizle.

božićni market, božič, praznici, kupovina, ukrasi,
Jedan od božićnih izloga u Kopenhagenu

3. London, Engleska

Londonska božićna sezona šopinga otvara se u novembru, kada ulica Regent ceremonijalno pali svoje svetiljke za paradu pešaka. Drveće koje je ukrašeno bajkovitim svetlima najavljuje zimsku čaroliju u Hajd Parku, koja podrazumeva veliko klizalište, tobogane i tradicionalni nemački market.

4. Dresden, Nemačka

Ništa na govori o Božiću kao voćna torta od 4 tone. Takođe, na ovom marketu možete se šetati kroz srednjovekovne ulice, sa načičkanim svetlucavim štandovima koji prodaju ručno rađene suvenire.

božićni market, božić, praznici
Dresden, Nemačka

5. Minhen, Nemačka

Ogromno ukrašeno božićno drvo okružuju zanatski štandovi u kojima možete probati tradicionalne kobasice ili palačinke od krompira. Ovde se svako veče organizuju i brojni pevački i horski performansi.

božićni market, nemačka, minhen
Tradicija u Minhenu

6. Nirnberg, Nemačka

Pred otvaranje marketa pojavljuje se božićni anđeo na visokoj galeriji, koji recitacijom najavljuje otvaranje jednog od najvećih božićnih marketa. Svake godine ovde se okupi oko 2 miliona posetilaca, koji uživaju u kupovini ukrasa i igračaka.

7. Prag, Češka

Božićni market u Češkoj poznat je po svom izgledu koji podseća na scene iz srednjevekovnih filmova, ogromnom božićnom drvetu i malom zoološkom vrtu. Svetlucavo dekorisani štandovi prodaju drvene igračke, kristale, ručno rađen nakit, klasične češke marionete, ali i ogroman broj neodoljivih slatkiša.

via GIPHY

8. Rim, Italija

Market u Rimu održava se na trgu Piazza Navona, gde štandovi sa figurama i igračkama okružuju njegove fontane. Ovde se pojavljuje i “božićna veštica”, koja tradicionalno donosi poklone deci početkom januara.

9. Salzburg, Austrija

Smatra se da je ovo jedan od najstarijih marketa u Evropi. Postoje dokumenti iz 15. veka koji opisuju starije žene koje prodaju fine stvari ispred salcburške katedrale. Takođe je i manji i intimniji od ostalih ovde navedenih: sa manje od 100 štandova sa kojih se pogled proteže na srednjevekovni dvorac u podnožju.

božič, božični market, austrija
Malen gradić sa najstarijim marketom

10. Strazbur, Francuska

Upravo ovde održava se najstariji i najbolji božićni market u Francuskoj. Market sa božićnim pesmicama, klizalištem, i toplim vinom serviranim u šoljama u obliku čizme. Jestivi specijaliteti podrazumevaju perece, pečen kesten, kolačiće i tanku picu sa slaninom i lukom.

11. Štutgart, Nemačka

Masivni market datira još iz 17. veka, i postavljen je između gradskih kućica sa kojih vise anđelčići i grančice borova. Prodavci na preko 280 štandova nude drvene igračke, staklene figurice i različite proizvode, poput ovčije kože, mleka, šunke itd. Uveče se možete poslužiti kuvanim vinom sa aromom cimeta i vanile, i slušati tradicionalni božićni koncert.

12. Beč, Austrija

Beč otvara vrata svog božićnog marketa sredinom novembra, a svake godine ugosti preko 3 miliona posetilaca koji su u potrazi za svećama od pčelinjeg voska, drvenim igračkama ili staklenim ukrasima za jelke.

božić širom evrope, božićni market
Stakleni ukrasi su veoma popularni
Comments are closed.