Izleti na Skiatosu

Izleti na Skiatosu

Mogućnosti za kraće i duže izlete u Grčkoj je nemoguće nabrojati. Autom, brodićem, čamcem ili pešice, na odmoru u Grčkoj nikada vam neće biti statično i dosadno.

Ostrvo Skiatos je raj za sve one koji traže predah od posla, koji žele da se izgube u prirodi ili isprobaju vodene sportove. Izleti su idealno rešenje da sve vidite i probate. Brdovito mesto sa malim bregovima, poziva na istraživanje. Šume maslina i zimzelenog drveća perfektan su kontrast kristalno čistom, plavom moru. Šarene kućice, uske uličice i nasmejani gostoljubivi Grci su sve što vam za idealan godišnji odmor treba.

skiatos, grcka, ostrvo, izleti, letovanje
Ostrvo prirode, Skiatos

Skiatos – nikad manjeg ostrva niti većeg broja plaža.

Naime, Skiatos je ostrvo na Egejskom moru koje ima oko 66 plaža a površina mu je oko 50ak kvadratnih kilometara. Na takoj maloj površini nalazi se jedan grad, glavni grad Skiatosa i u blizini jedan aerodrom. Ostatak ostrva pripada prirodi.

Sav život skoncentrisan je u glavnom gradu ostrva, istoimenom Skiatos gradu. Ovde biste obavezno trebali prošetati do marine, diviti se jahtama i brodićima, usidrenim i talasima ušuškanim gostima obale. Rane jutarnje šetnje, sa kafom i pecivom u rukama trebale bi vas odvesti do poluostrva Burci. Mir, tišina i more ispred vas, najjača su antistres terapija. Ostrvo je popularno mesto za susret svih generacija.

Kukunaries je plaža na ostrvu koja važi za jedno od najlepših plaža na celom svetu. Dugačka obala, mali nagib i tirkizno more oduševiće vas na prvi pogled. Idealna je za porodice sa decom i za sve one koji žele da isprobaju vodene sportove. Moguće je iznajmiti pedaline, padelboards ili nešto treće. Na plaži se nalazi bar gde možete kupiti neke grickalice i dobiti nešto za piće. Plaža nije za one koji žele mir i tišinu. Od ostalih plaža spomenuli bismo vam još Lalaria beach, manje je namenjena deci, više avanturistima. Plažu prekriva beli kamen a igra talasa sa stenama na obali mogla bi se satima posmatrati. Do plaže je moguće doći samo brodićem. Za sve koji žele plažu namenjenu mladim ljudima, party orijentisana plaža je definitivno Banana beach. U jeku sezone puna mladih ljudi, glasna, šarena i definitivno vredna obilaska.

skiatos, plaze, grcka, ostrvo, letovanje
Plaže Skiatosa

Što se izleta na Skiatosu tiče, preporučujemo vam izlet do Atine ili do popularnih Delfija ili čuvenih Meteora. Ukoliko biste da ostanete u blizini, dnevni izlet do susednih ostrva organizuje se za čas. Izlet do Skopelosa i Alonisosa vredan je malo vašeg vremena a i pride, možda sa brodića vidite i delfine kako se takmiče sa vašim brodom ko će biti brži. Obilazak glavnih gradova ova dva ostrva daće vam malo bolji uvid u kulturu grčkog naroda, u njegovu istoriju i zainteresovati da i sledeće godine bukirate letovanje u Grčkoj.

Jedinstveni doživljaj za sve fascinirane morem i morskim životom, definitivno su izleti poznati pod nazivom Morski safari. Brodićem i sa stručnim osobljem stižete na plažu Kotsorius gde ćete, nakon kratkog teorijskog uvoda, sami moći da zaronite i posmatrate vodeni život.

Ako ste ljubitelj mjuzikla i filma Mamma mia!, ovo ostrvo trebali biste obavezno obići i pogledati lokacije na kojima je snimljen film. Otisnite se na izlet putevima filma i obojite svoj dan. Poseta kulisama u kojima se odvijala radnja živopisnog i šarenolikog filma, probudiće Vam sećanja i dići raspolozenje. Ko zna, možda se popnete na neki zidić i zapevate.

Comments are closed.