Izleti

Izleti

Skiatos očarava, ali učinite vaš boravak još lepšim i uzbudljivijim odlaskom na neke od izleta koji su u ponudi. Najpopularnija su krstarenja, obilazak susednih ostrva i plaža. 

skopelos, izlet skopelos, izlet mamma mia
Skopelos

Putevima Mamma Mia

Izlet koji se simbolično zove Putevima Mamma Mia je jedan od najtraženijih. Krstarenje obuhvata vožnju brodom, uz muziku iz filma, što je jako romantično, uživaćete kao da imate neku ulogu u filmu. Prvo stajanje je kod Plaže Kastani ili kako je popularno zovu sada Mamma Mia. Možete obići i crkvicu gde su snimane scene iz filma, a do nje se dolazi stepenicama. Nakon boravka na ovoj plaži, kreće se ka gradu Skopelos. Podseća na grad Skiatos, ali po nekima je i lepši od Skiatosa. Malo je više brdovito mesto, a karakteristično je po tradicionalno belim fasadama, plavim krovovima, uskim kaldrmisanim sokacima sa cvetnim vrtovima. Postoji čak 360 crkvica, a pored nekih prolazite pešačkom turom sa vodičem. Kada ste na Skopelosu obavezno probajte ukusnu pitu koja se pravi po određenom receptu samo na ovom ostrvu. Nakon ne dovoljno boravka u ovom šarmantnom gradu, nastavlja se ekskurzija ka plaži Milia na Skopelosu. Jednom rečju je prelepa. Plaža je peščana sa belim kamenčićima, sa svetlo plavom bojom mora. 

Krstarenje Skopelos i Alonisos

Krstarenje Skopelos i Alonisos je celodnevno krstarenje do ovih ostrva, od ranih jutarnjih sati. Prvo se obilazi gradić Skopelos, a zatim se ide ka Alonisosu, ka luci Patitiri. Obilazi se staro jezgro grada, koje je autentično kao i na ostalim ostrvima Sporada. Krivudave, strme i ispresecane ulice u kojima su prodavnice, taverne, kafići, zatim prelepi vidikovci odakle se pružaju prelepe panorame ka Egejskom moru su ono što privlači svakog od nas. Lokalni specijalitet Alonisosa su špagete sa jastogom, pa tako tokom predaha obavezno degustirajte uz dobro kvalitetno belo vino koje služe lokalni meštani. U gradu postoji muzej posvećenim piratima, a tokom šetnje sa vodičem svakako ćete čuti interesantnu priču o njihovim napadima na ova ostrva i kojim odbrambenim mehanizmima su se služili starosedeoci. 

Sun&Sea

Još vam preporučujemo izlet koji obuhvata prvenstveno posetu plaži Lalaria, Sun&Sea. To je jednodnevno krstarenje, brodićem, na kome uvek imate mogućnost da kupite vodu, kafu ili neki sendvič. Obilazi se najpre plaža Lalaria, gde se boravi nešto više od sat vremena. Uživaćete u prelepoj boji mora koja je ovde jako specifična i naravno napravićete neke od najlepših fotografija sa ostrva Skiatos. Nakon obilaska ove plaže, ide se do plaže Kastro, tu je nekad bio smešten glavni grad na ostrvu, a sada se mogu videti samo arheološki ostaci. I nakon ove plaže kreće se na kratko krstarenje oko ostrva, zalazi se do pećina, možda ćete videti i divlje koze koje se vertikalno kreću po stenama, što deluje neverovatno. Sledeća pauza je na plaži Megalos Aselinos. Duga i peščana plaža, sa čistom svetlo plavom bojom mora je sve što vam je potrebno na letovanju. A ova plaža je baš takva. Na plaži je odlična taverna, gde se pravi pauza za ručak, jede ukusna riba i pije odlično domaće lokalno vino. Nakon pauze na ovoj plaži, svraća se do ostrva Tsougria i sledi povratak u ranim večernjim satima u luku Skiatos. 

Manastiri

U unutrašnjosti ostrva mogu se posetiti pravoslavni manastiri, kojih nema mnogo, a smešteni su u lepom prirodnom ambijentu. Na samo 13 km od grada nalazi se manastir Panagia Eikonistria, posvećen Presvetoj Bogorodici. Ikona iz ovog manastira se upravo čuva u crkvi Tri Jerarha u gradu Skijatos. Za ovaj manastir kažu da je najsvetije mesto Skijatosa.

Cene izleta se kreću od 20 do 45 evra, u zavisnosti od toga šta se obilazi. Uvek dolazi do nekih promena, ukoliko su zastupljeni talasi ili ako dođe do nagle promene vremena i naravno o tome odlučuje kapetan broda, koji brine o bezbednosti na krstarenju, a vremenska prognoza se prati i pre samog polaska.