Korisne informacije

Korisne informacije

Klima i prosečne temperature

Skijatos se odlikuje veoma prijatnom mediteranskom klimom, zahvaljući položaju koje ima na Egejskom moru. Ostrvo je malo, okruženo borovom šumom i bujnom vegetacijom, što je takođe stvorilo odlične mikroklimatske uslove za letovanje na ovom ušuškanom ostrvu. Uživaćete u odmoru bez nepodnošljivih vrućina. 

Skiatos se odlikuje blagim kišovitim zimama i sunčanim i  toplim letima, a u prilogu niže možete se uveriti zašto je idealno letovati na ovom najzelenijem ostrvu:

SkiatosAprilMajJunJulAvgustSeptembarOktobar
Temperatura vazduha15192628292618
Temperatura mora14172224252421
 Prosečne temperature vode i vazduha na Skijatosu

Iz priloženog možemo ustanoviti da su najtopliji meseci na ostrvu jul i avgust, kao i temperatura vode. Takođe možemo primetiti da je idealan period za letovanje mesec jun, kao i meseci septembar i oktobar, koji su prijatni, a more toplo. Iako se završila letnja sezona, moguće je kupanje i sunčanje. Treba istaći i letnje vetrove, koji se zovu Meltemia, blagi su  i stvaraju veoma prijatan ugođaj tokom sunčanja. 

skiatos, ostrvo skiatos, skiatos letovanje, skiatos korisne informacije.

Boravišna taksa

Boravišna taksa za apartmanski smeštaj je uvedena nedavno. U čitavoj Grčkoj, pa i na Skijatosu je 50 centi po danu po studiju/apartmanu koji su kategorizacije 1* ili 2*, dok se razlikuje za hotele višeg ranga. Za hotele 3*, boravišna taksa je 1, 5 eur. U hotelima sa 4*, plaćate boravišnu taksu 3 evra, dok u onim sa 5*, taksa iznosi 4 evra.

Veća mesta na ostrvu

Zanimljivo je da na ostrvu nema više naselja, osim glavnog grada, Ali naravno ono što je karakteristično su vikend naselja, koja se nalaze u blizini autobuskih stajališta i plaža. Veliki broj turista je baš upravo u tim delovima ostrva smešten, a do grada odlaze autobuskim prevozom. U njihovoj blizini, u blizini tih vila i apartmana ili hotela koji su locirani van grada, nalaze se manji marketi, prodavnice, taverne, manji restorani brze hrane, pa čak i rent a car agencije. 

Klinike na ostrvu

Naravno, kako je Skiatos glavni i jedini grad na ostrvu, u gradu je i poliklinika. Ukoliko vam zatreba doktor možete se obratiti vašem predstavniku ili direktno poliklinici. Troškove plaćate na licu mesta, a refundacija novca se obavlja u osiguravajućoj kući u Srbiji. Poliklinika se nalazi kod stanice broj 4.

Benzinske pumpe

U gradu postoji nekoliko benzinskih pumpi na glavnim putevima (Eko, Shell, Elin…), a cena goriva je kao i u ostatku Grčke. Može da varira za 20 ili 30 centi više, s obzirom da je u pitanju ostrvo. Prosečna cena benzina je 1,7 evra.

Radno vreme uslužnih objekata

Radno vreme restorana na ostrvu, u sezoni je do ponoći, pa čak i posle ponoći, do 1h. Uobičajeno je da su uz večeru, prisutni i muzičari koji prave odličnu atmosferu. Pekare kreću sa radom nešto ranije, naravno zbog svežeg hleba i peciva koji se kupuju u prepodnevnim satima, ali zbog poslastičarnica u njihovom sastavu, pre svega zbog sladoleda rade do ponoći. Barovi i kafići rade takođe do ponoći, najduže do 1h, dok diskoteke rade od 1h posle ponoći, do ranih jutarnjih sati.

Skijatos ima široku ugostiteljsku ponudu. Raznovrsne restorane za sve posetioce, odlične koktel barove i kafiće i naravno za one željne dobrog noćnog provoda, diskoteke koje su malo izolovane iz samog centra, ali nedaleko, sasvim dovoljno da ne stvaraju buku.