Sejšeli u Grčkoj

Sejšeli u Grčkoj

Da li ste možda čuli za “Grčke Sejšele“ ili „ Grčke Bahame“?

To su nazivi za fenomenalna Lihadonisija ostrva. Ova usamljena ostrva se nalaze u Evoikos zalivu između Kamene Vurle i Evije i svakako su atrakcija za turiste.

Ostrva su nastala kao rezultat vulkanske aktivnosti. Na žalost veliki deo ostrva je potopljen 426. godine pre nove ere, u zemljotresu koji se dogodio.

Prema mitologiji, ostrva su nastala na drugačiji način. Supruga Herkulesa, Dihanijera mislila je da je prevarena pa je preko sluge Lihosa poslala otrovnu odoru. Čim je Iraklis obukao, počeo je da se previja od bolova i Lihosa je bacio ka moru. Njegovi delovi su pali oko obale Kinee, gde ih je Posejdon pretvorio u mala ostrva, danas su ta ostrva poznata kao Lihadonisija. Tako kaže mit o ovim prelepim ostrvima.

Do ostrva saobraćaju brodovi od Kamene Vurle, Lihadonisija i Lihadonisija II.

Ostrva su nenaseljena i jako pogodna za istraživanja i dnevne izlete. Jedini stanovnici ostrva su četiri Monahus-monahus foke, koje su izabrale baš ova rajska ostrva za svoj dom. Dno mora oko ostrva je jako bogato, što privlači ronioce, ali i činjenica da su se na ovom području desili brojni brodolomi.
Na providnom morskom dnu može se videti potopljeni nemački brod iz 1943. godine iz II svetskog rata kao i druge brojne brodske olupine. Na ostrvu se nalazi crkva svetog Đorđa u kojoj se organizuju krštenja i romantična venčanja.

ronjenje, ronilac, lihadonisija, ostrva, evia, izlet
Zaronite u dubine

Na ostrvima su organizovane dve prelepe plaže Strogili i Manolia. Peščane plaže, sitan pesak bele boje, kristalno čisto more, vulkanske stene, netaknuta priroda čine da se ova ostrva ubrajaju u jedna od najlepših. A vi ćete sigurno biti očarani lepotom koju nude. Ostrva su prekrivena maslinjacima ispod kojih možete pronaći hladovinu i zaštitu od žarkog sunca, a miris maslinjaka i mora omamiće ljubitelje putovanja. Ova ostrva pejzažom svakako podsećaju na Sejšelska ostrva i vredna su pažnje.

Comments are closed.