Mamma mia – Skiatos!

Mamma mia – Skiatos!

Ovih dana u naše bioskope stigao je šaren i raspevan drugi deo mjuzikla Mamma mia! Pravi letnji film sa najvećim hitovima Abbe, hit je u celom svetu.

Ova letnja avantura poziva na ples i budi želju za životom kao sa filmskog platna, gde je more plavo a kućice bele. I svi uživaju, bez da se iko žali na kišu ili vrućinu.

Šta se krije iza ovih prelepih kulisa, da li je film sniman u studiju ili ova bajkovita mesta postoje i mogu se posetiti?

mamma mia, skiatos, skopelos, film, more
Divlja plaža Skopelosa

Film je sniman na više lokacija, prvi deo je uglavnom sniman u Grčkoj na Skopelosu i Skiatosu, na drugom delu filma je bio zastupljeno i hrvatsko ostrvo Vis.

Skiatos se pojavljuje u filmu sa svojom divnom starom marinom tj. pristaništem. Tu su snimane scene sa početka filma kada potencijalni očevi stižu na ostrvo. U filmu su se našli i mnogi lokalni stanovnici kao statisti. Celokupan izgled ostrva prilagođen je scenski filmu, iako reditelji nisu mnogo morali da promene što se tiče same lepote ostrva Skiatos. To su i sami glumci potvrdili. Skiatos je tri cela dana bio kulisa radnjama iz filma Mamma mia a nezvanično saznajemo da se neki glumci često vrate na ostrvo i tu potraže kratak predah.

mamma mia, skiatos, skopelos, film,
Bele kućice, uske stepenice…

Jedinstvena ostrva Skiatos i Skopelos iskoristili su na najbolji mogući način ovu promociju putem filma, ali su zadržali svoj autentičan izgled i prirodu.

Skopelos je ostrvo pored Skiatosa koje je karakteristično po svojim zelenim šumama, kristalno čistoj plavoj vodi i miru i tišini. Može se reći da je ovaj dragulj u Egejskom moru bio neotkriven dok na njega nije kročila Meril Strip i njena filmska kamera.
Ostrvo je moguće obići i na njemu boraviti, ali, hoteli i apartmani su građeni samo tamo gde ne mogu da naruše ekosistem i čistoću mora, koja ide i pre turizma.

Paralia Kastani plaža na ovom ostrvu pojavljuje se više puta u filmu, najupečatljivija je scena kada gomila momaka sedi na dugačkom mostu i uskaču u more uz taktove “Lay all your love on me”.

mamma mia, film, crkva, skiatos,
Crkva na vrhu, hit za venčanja, Skopelos

Najupečatljivija scena iz filma je svakako uz pesmu “The winner takes it all” gde se Meril Strip i Pirs Brosnan penju uz 105 stepenica do crkve Agios Ioannis Kastri. Unutruašnjost crkve kakva je prikazana na filmu, pak, nije ista unutrašnjost grčke crkve jer je ceremonija venčanja snimama u londonskom studiju. Od cele te scene iz filma, najviše pamtimo pogled sa vrha, ispred crkve, a on se može obići i posetit na Skiatosu. Pogled na široko azurno plavo more sigurno će svim ljubiteljima filma izvući koju strofu nekog Abbinog hita iz filma.

Sigurno vas neće iznenaditi činjenica da je sada baš ovo mesto na ostrvu svetska hit destinacija za venčanja!

Osim Skopelosa i Skiatosa, deo snimanja filma Mamma mia bio je i u Pelionu. Tu je snimana scena sa početka filma kada Meril Strip dočekuje svoje prijateljice.

Pored obilaska kulisa iz filma, ostrva Skiatos i Skopelos nude mnogo toga. Ova dva bisera Egejskog mora idealna su za odmor svih turista, dovoljno dešavanja ima i za one mlade kao i za porodice sa decom. Skiatos je veće i poznatije ostrvo koje se izdvaja svojim plažama i uzbudljivim noćnim životom. Gradić na obali mora, sa svojim kamenim ulicama i mnogobrojnim tavernama poziva na istraživanje. Za one koji žele beg od gomile, Skiatos nudi mnogobrojne šume i uvale za istraživanje.

Grčka ostrva su posle snimanja filma postala popularnija i više posećena, što je sasvim normalno. Međutim, i pored navale, Skopelos je zadržao svoju borbu za očuvanje ekosistema svoje prirode pred navalim od turista a Skiatos ostao mesto na kome su svi dobrodošli.

Videli ste u filmu Mamma mia kakve vas kulise očekuju, sada pakujte kofere i otkrijte šta se iza tih kulisa još krije.

Comments are closed.