Plaže

Plaže

skiatos, elias plaza, skiatos plaze

Ostrvo ima preko 60 plaža, manjih uvalica, okruženih borovom šumom i mediteranskom vegetacijom, zbog čega je i boja mora vrlo često tirkizno zelene boje. Većina plaža su peščane, sa zlatnom bojom beska, veće ili manje površine privlače veliki broj ljudi. Za posetioce avanturističkog duha, te male izolovane su najlepše ili plaže na zapadnoj strani ostrva koje su otvorene ka moru, karakteristične po izvanrednoj prirodi i talasima. Ni na jednom ostrvu nećete videti tako mnogo i dobro organizovanih plaža, a da su i blizu jedna druge, do kojih se lako dolazi. Iznajmljivanje ležaljki i suncobrana se kreće od 8 evra, a na plažama ima dovoljno prirodnog hlada, da neće uvek postojati potreba za suncobranima. Veliki broj plaža ima organizovane beach barove, taverne ili kantinu za kupovinu vode, kafe ili sendviča. Cena kafe se kreće od 3 evra, a cena frappe-a se kreće od 4 evra, pivo je u proseku 4 evra. Kada su u pitanju snack obroci, cena se kreće od 5 evra, pa naviše. Većina plaža je sa postepenim ulaskom u vodu, pa slobodno možemo reći da je ovo ostrvo idealno za letovanje sa decom, pa čak i onom najmlađom.

Desetodnevni boravak na ostrvu nije dovoljan da se obiđu sve plaže, ali predlažemo vam najpopularnije plaže da napravite listu za početak prvog vašeg letovanja na Skiatosu.

Plaža Megali Ammos je gradska plaža, nalazi se na samom izlazu iz grada. Duga je i pešcano-šljunkovita. Iako je nadomak grada, veoma je posećena, odlično oganizovana. Postoje sportovi na vodi, a i organizuju se dnevne žurke. Ukoliko ste smešteni u gradu, ova plaža je odličan izbor za početak vašeg letovanja.

Plaža Xanemos, takođe je u blizini grada i aerodroma. Na njoj možete uživati u posmatranju  aviona koji sleću na obližnji aerodrom. Otvorenija je ka moru, pa često duva vetar. Nekada je čak bila nudistička plaža.

Xanemos plaža skiatos, skiatos plaze
Plaža Xanemos

Plaža Vassilias je lepa u uređena, za opuštajući dan na plaži, odlična za porodice, a na par minuta se nalazi Mikros Vassilias, uvalica sa prirodnim hladom. 

Achladies se nalazi na 10. stanici. Plaža je pored voćnjaka, maslinjaka i preporučujemo za porodice sa decom. U blizini su taverne, marketi i naravno beach barovi sa ležaljkama i suncobranima.

Tzaneria je prepoznatljiva po lepom prirodnom okruženju sa malim dokom, gde su usidreni brodići koji krstare od grada do plaže i nazad. Cena vožnje je oko 5 evra. Plaža se nalazi na stanici broj 11.

Kanapitsa je na stanici broj 12. a potrebno je 15 minuta hoda do nje, kada dolazite autobusom. Takođe se može doći brodićem do nje. Nalazi se na istočnoj strani poluostrva Kalamaki. Na plaži postoje dve taverne sa veoma ukusnom hranom. Plaža je jako posećena i često se nailazi na gužvu.

Vromolimnos plaža je popularna za mlade. Nalazi se na 10 minuta hoda od stanice broj 13. Pored plaze je prostran parking, a nakon 17h kreću žurke koje popularne u ovom delu ostrva.

Plaža Kolios je ušuškana u zalivu, zaklonjena od vetra i nalazi se kod stanice broj 14. Čista voda i sitan zlatan pesak su raj za vaše oči. Uređena je sa barovima i tavernama.

Plaža Aghia Paraskevi nosi naziv po crkvi Svete Paraskeve koja se nalazi u neposrednoj blizini. Na plaži postoje organizovani sportovi na vodi, iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, a u blizini su taverne za predah u toku dana. Nalazi se kod stanica broj 15 i 16.

Plaža Troulos spada u najlepše plaže. Preko puta plaže se nalazi istoimeno malo ostrvo. Dobro je organizovana, naročito za porodice sa decom. Nalazi se kod stanice broj 20.

Maratha plaža je prava oaza, a u sklopu ove plaže je i hotelski kompleks Skiathos Palace. Sitan zlatan pesak, kristalno čisto more su odlika ove plaže, gde ćete neretko sresti i divlje labudove i patke. Nalazi se na stanici broj 22. Do koje se dolazi manje-više strmijom stazom, ali to nije nikakva prepreka da provedete dan na ovoj lepoj plaži.

Izlaskom na stanicu broj 25 ili 26 možete posetiti plaže Mandraki i Agia Eleni. Prelepe plaže, okružene borovinom, a do plaža dolazite šetnjom oko 2 km kroz šumu, što je pravi doživljaj za svakoga, ko voli da se upušta u takve avanture.

Poslednja stanica je 26. i dolazimo do najpoznatije plaže na ostrvu, kako neki kažu, najlepše plaže Koukounaries. Duga, široka i peščana, dobro uređena i božanstvena. Značenje imena je šišarka, kojih nesumnjivo ima mnogo u šumi koja okružuje ovu plažu. Plaža je idealna za sve starosne strukture.

Skiatos plaže, skiatos banana plaza
Banana plaža

U blizini ove plaže je i Banana plaža, koja se ističe po prepoznatljivom žućkastom pesku. Preporučuje se mladima, zbog dobro organizovanih dnevnih žurki. Nedavno je izgrađen hotelski resort pored plaže koji zauzima jednim delom ovu plažu. Ono što ćemo napomenuti je da su cene na ovoj plaži dosta više nego na ostalim, set ležaljki košta oko 20 evra, a cene pića takođe su više nego na ostalim plažama.

Mala Banana je nudistička plaža. Ona spada kao takva u jedne od najlepših na svetu. Okružena bujnom vegetacijom, sa organizovanim beach barom i prelepom bojom mora je pravi raj za takve posetioce.

plaza lalaria skiatos, plaze skiatos
Lalaria Beach

Lalaria Beach je najpopularnija plaža na ostrvu pored Koukunariesa. Do nje možete doći samo brodićem, postoji mogućnost za fakultativni izlet. Odlikuje se belim kamenčićima, svetlom plavom bojom mora, prepoznatljiva po prirodnom kamenom mostu koji se nalazi na krajnjem delu plaže. Plaža nema toalet ni beach bar. Spada u najlepše evropske plaže, a njene slike se provlače kroz brojne turističke magazine i sajtove.

Plaža Kastro se obilazi u okviru izleta ili samostalno organizujete dolazak do nje, s obzirom da gradski prevoz ne prolazi ovom stranom ostrva. Peščano-šljunkovita, zanimljiva, podseća na divlje plaže, sa autentičnim beach barom koji se nalazi nešto više iznad plaže. Postoji prelep vidikovac, do koga vode stepenice, pa ako ste u kondiciji možete se upustiti u tu avanturu.