Skopelos – rajsko ostrvo

Skopelos – rajsko ostrvo

Skopelos pripada grupi ostrva pod nazivom Sporadi i nalazi se između Skijatosa i Alonisosa. Ukoliko se odlučite za letovanje na ovom ostrvu možete očekivati magične pejzaže, mekane plaže i kristalno čisto more.

Prirodne lepote Skopelosa

Skopelos se može pohvaliti time da poseduje sve što možete poželeti da vidite u Grčkoj: autentične gradiće smeštene na vrhovima brda, maslinjake, vinograde, šume koje su guste i dosežu do same obale. Zbog toga se Skopelos naziva najzelenijim ostrvom u Grčkoj (starom borovom šumom je prekriveno više od 50% ostrva). Deo je nacionalnog parka Marina, gde se mogu videti mnogobrojne retke životinjske vrste, a najpoznatije su mediteranske foke.

skopelos

Filmsko ostrvo

Ostrvo Skopelos je postao atraktivan i naglu popularnost stekao je nakon što su na njemu snimane scene čuvenog mjuzikla „Mamma Mia“, sa Pirs Brosnanom i Meril Strip u glavnim ulogama.

Najprivlačnije je za romantične parove i porodice, kao i zaljubljenike u netaknutu prirodu i one koji su umorni od moderne civilizacije.

Saobraćajna povezanost

Postoji više načina da se stigne na Skopelos, od kojih je najbolji avionom do Skijatosa, pa trajektom, ali postoje i opcije za one koji biraju sopstveni prevoz, redovnim linijama između Skopelosa i Agios Konstantinosa i Skopelosa i Volosa.

Ostrvo je poznato i kao „mesto gde se rađa vino“- legenda kaže da je Skopelos osnovao Dionisov sin- Stafilos, takodje je poznato i po maslinama i nestvarno dobroj muzici.

Najveće naselje i glavni grad ostrva je grad Skopelos (Hora). Od drugih gradova u ovom delu Grčke, razlikuje se po krovovima od crvenog crepa. Karakteristične su i uske uličice sa kojih se pruža pogled ka ostrvima Alonisos i Evija. Predstavlja tipičan ostrvski gradić sa mnogobrojnim barovima, tavernama, marinom i dobrim noćnim provodom. Kuće su uglavnom tradicionalno bele boje, sa prelepo ukrašenim terasama i cvetnim vrtovima.

Urbano-kulturni deo ostrva

Uličice Skopelosa vode vas do dela grada poznatog pod imenom Kastro (Zamak), građevina koju je izgradio Filip II Makedonski 340 godina p.n.e. i sa čijih se zidina pruža neverovatan pogled na ceo zaliv. U gradu se nalaze i muzeji fotografije i folklora. Iz grada možete doći i do manastira Evagelismos, koji je posvećen Devici Mariji i jedan je od najlepših na ostrvu. Ovde takodje možete uživati u fenomenalnom pogledu ka gradu Skopelosu.

Glossa je mesto koje je drugo po veličini na ostrvu i zajedno sa lukom Lutraki čini celinu. Ovde možete uživati u čistom moru, prelepim plažama i pravoj ostrvskoj tradiciji. Ukoliko se nađete u Glossi ne propustite da posetite restoran „Agnanti“, poznat po ukusnim grčkim specijalitetima.

skopelos grcka

Plaže

Što se tiče plaža, one se nalaze na svim delovima ostrva i mogu biti peskovite, šljunkovite ili stenovite. One koje se nalaze na južnom delu ostrva birajte ukoliko biste želeli da se sklonite od severnog vetra. Ukoliko ste u potrazi za odličnim jedrednjem ili ste ljubitelj windsurfinga, pogodna je ona strana ostrva odakle duva vetar. Na severu ostrva dominiraju šljunak i stene, zbog vetrova i same klime, dok su na jugu peščane plaže i šume.

Kristalno čisto more boje smaragd, predstavlja posebnost ovog ostrva. Neke od najlepših plaža su: Agios Konstantinos, Stafilos, Limnonari, Panormos, Kastani, Glisteri i mnoge druge i nalaze se izvan grada.

Najbliža gradu je Stafilos i u njenoj blizini se nalazi plaža Velanio – nudistička plaža skrivena u stenama. Do nje se može doći autobusom koji vozi do 500m od plaže, odakle se ide peške. Ova plaža je šljunkovito-peščana i u potpunosti uređena, sa ležaljkama, suncobranima i beach barom. Na njoj su i dve taverne, kao i parking.

Još jedna od plaža koja je među najpopularnijim je Panormos. Locirana je 12km od grada Skopelosa, a autobusom se može doći do nje. Ova plaža ima krupan šljunak, u preidvnom je zalivu i zaštićena od vetra, sa par malih uvala. Na njoj postoji prodavnica i nekoliko barova i taverni.

Na 2,5km od Skopelosa, nalazi se plaža Agios Konstantinos, sa koje se pruža pogled na susedno ostrvo Alonisos. Tu se nalazi taverna poznata po najboljoj piti od sira na ostrvu. Plažu najčešće posećuju porodice sa decom.

Spomenućemo još jednu plažu, koja se nalazi u podnožju crkve Agios Ioannis, u kojoj je snimano venčanje iz mjuzikla Mamma Mia. Sama crkva je smeštena visoko na steni, a do vrha možete doći stepenicama i stazom. U pitanju je plaža Agios Ioanis sto Kastri.

Comments are closed.