Ostrva Sporadi arhipelaga

Ostrva Sporadi arhipelaga

Sporadi arhipelag obuhvata četiri stalno nastanjena ostrva, gde legenda kaže da su bogovi stvorili ova ostrva tako što su bacilli kamenčiće u boji u Egejsko more.

Svako od ovih ostrva dominira prelepim bojama zelenila, safirno plavog mora i belog peska.

Skiatos

sporadi, ostrvo, arhipelag, letovanje
Skiatos, Grčka

S obzirom da je najbliže grčkom kopnu, Skiatos je najpristupačnije ostrvo od svih Sporadi ostrva. Sa više od 50 plaža, velikim smeštajnim kapacitetom, puno restorana, barova, odličan noćni život, ovo ostrvo ipak pre svega osvaja svojim prelepim plažama zbog kojih je najviše i posećen. Južna strana obale odlikuje se mirnijom vodom, pa je idealna za plivanje, ili sportove na vodi, dok na severnoj strani obale često vetrovi znaju da poremete uživanje turista, pa je zato na toj strani uvek manja gužva.

Skopelos

Ostrvo odiše pre svega čarobnom prirodom koja još uvek nije uništena najezdom turista, već sačuvana i pruža posetiocima pravi odmor. Čak je i snimljen film “Mama mia” u Skopelosu 2008.god, pa je samim tim lepotu ove destinacije, zelenilo i čistu vodu, kao i sve njene čari, upoznala šira narodna masa. Takodje pored bujnog zelenila borove šume, na njemu se nalazi i više od 350 crkava, jedinstvenih taverni, malih hotela i dosta jako lepih restorana.

ostrvo, sporadi, arhipelag, letovanje, mamma mia
Skopelos, Grčka

Skiros

Najveće ostrvo od svih Sporadi ostrva, jako raznoliko i zanimljivo koje je i pored razvoja turizma uspelo da sačuva svoj karakter. Specifičan je i po svojoj kontradiktornoj prirodi, koja predstavlja kombinaciju stenovitih i golih delova planine sa jedne strane i šumovitog dela koje dominira zelenilom sa druge strane kao i prisustvo poljoprivrednog zemljišta. Takodje, Skiros poseduje više od 300 crkava gde je većina ipak u privatnom vlasništvu. I pored toga što važi za jedno od najvećih ostrva medju Sporadima, sa prelepim plažama, ono ipak ima manji broj smeštajnih kapaciteta od potrebnog.

Alonisos

Manje razvijen u odnosu na ostala Sporadi ostrva, ali sa velikim prirodnim potencijalom. Pre svega ovo ostrvo je pogodno za turiste koji žele miran odmor i opuštanje, jer je ostrvo okruženo borovom šumom. Voda je zaista kristalno čista, što dokazuje i nacionalni morski park Alonisos koji potpomaže očuvanju ugroženih vrsta. Pored prirodnih bogatstava ima očuvanu i tradiciju, pa tako posetioci mogu uživati i u brojnim istorijskim znamenitostima, kao što je recimo poseta tradicionalnom muzeju Alonisos.

Svako od ovih ostrva ima svoju specifičnu lepotu i kvalitete. Za koje god da se odlučite da posetite, zasigurno imaće čime da vas oduševi.

Comments are closed.