Transport

Transport

skiatos, ostrvo skiatos, skiatos letovanje, prevoz skiatos

Gradski prevoz – Autobus

Skijatos je manje više brdovit, sa užim i krivadavim putevima, ali pored toga odlično funkcioniše gradski prevoz. Autobusima, koji su moramo priznati i udobni,  možete se voziti samo po istočnoj strani ostrva. Ukupno ima 26 stanica od grada pa do poslednje plaže Kukunaries. Na Svakoj stanici je neka plaža ili par plaža koje možete posetiti kada izađete. Interesantni su kondukteri, koji viču prilikom stopa za svaku plažu, sa interesantnim grčkim akcentom i upozaravaju na broj stanice i plažu. Autobusi se kreću na svakih 15 minuta, iz luke, iz Grada ka Kukunariesu i nazad, sve do 1h posle ponoći. Posetioci koji nisu smešteni u gradu, ne moraju da brinu o dolasku do grada, prevoz je odlično organizovan. Cena karte se kreće od 1,6 do 2 evra u zavisnosti od broja stanice i dužine putovanja. Možemo reći da nema potrebe ni za rentiranjem automobila, osim ako želite da obiđete severozapadnu i zapadnu stranu ostrva, gde ne prolazi autobus. Korišćenjem gradskog prevoza, svakako ćete uštedeti novac ili ga bolje iskoristite za krstarenja do obližnjih ostrva.

Stanice idu sledećim redom:

0 Skiathos luka
1 Skiathos Delta
2 Skiathos Platania
3 Skiathos Sfagia
4 Skiathos Acropolis
5 Megali Ammos
6 Mytikes
7 Vassilias
8 Vassilias izvor
9 Aghia Taxiarhis
10 Achiladias
11 Sklithri
12 Tzanaria
13 Vromolimnos
14 Kolios
15 Makri Katalima
16 Aghia Paraskevi
17 Poros
18 Eikonistria
19 Troulos
20 Troulos B
21 Amoni
22 Maratha
23 Mandraki
24 Stofilia
25 Aghia Eleni
26 Koukounaries

Avion

Na Skijatos možete doći čarter letom. U gradu postoji aerodrom, koji se odlikuje najkraćom pistom na svetu, prema svetskoj asocijiaciji pilota, spada u najteže piste za sletanje. Zanimljivo je da se u blizini piste okupljaju turisti  koji čekaju uzletanje i sletanje aviona, koji tako nisko prolete pored vas, što je veoma uzbudljivo i nesvakidašnje iskustvo. Interesantni su i piloti, koji vam mahnu prilikom uzletanja. U blizini je i kafe-restoran, koji ima wifi i možete sačekati svako naredni avion, prateći flight radar.

Trajekt

Takođe druga varijanta dolaska na ostrvo je trajekt koji kreće iz Volosa. Cena povratne trajekt karte za odrasle je 46, za decu 23 evra, a po autu u zavisnosti od dužine u proseku 75 eur po pravcu. Ako hoćete ekonomičniju opciju letovanja na Skiatosu, najbolje je iskoristiti ponude sa autubuskim prevozom do Volosa, pa se ukrcati na trajekt. Vožnja trajektom traje najduže do 2, 5 sata. U Barcinu imate odličnu ponudu za ostrvo Skiatos, koju obavezno pogledajte na sajtu . 

Brodići

Brodići uglavnom fakultativno voze iz luke do ostrva u okolini ili do plaža. Na pristaništu imate par štandova koji nude krstarenja, ali najsigurnije da to uplatite preko agencije koja Vam je organizovala letovanje. 

Rent-a-car

U gradu, ali i van grada postoje rent-a-car agencije. Preporučićemo vam neke kao što su Trust me Touring, Mustang, Victoria rental, Takis Car rental i druge. Cene iznajmljivanja skutera se kreću od 15 evra, kvadova oko 30 evra, automobila od 35 do 50 evra po danu. Možete dobiti i popust ukoliko rentirate na više dana. Ono što je bitno da imaju kasko osiguranje, potreban je Vaš pasoš i vozačka dozvola i nije potrebna međunarodna vozačka dozvola. Takođe mogu se iznajmiti i bicikli za avanturistički obilazak ovog malog ostrva.